De Voordelen en Nadelen van een Huurhuis

D

De meeste mensen dromer ervan om een mooi huis te kopen. Dit is echter niet voor iedereen, en zeker voor starters, helemaal niet zo makkelijk. Toch wil je wel een plekje wat je helemaal van jou kan noemen. Een alternatief of tussenoplossing kan dan zijn om voor kortere of langere periode een huis te huren. Esteon kan huurders en verhuurders met elkaar in contact brengen. Maar wat houdt een huis huren nou eigenlijk in? Wat zijn de voordelen van een huis van iemand anders huren? En kleven er ook bepaalde nadelen aan deze constructie? Op deze vragen willen wij je graag een antwoord geven zodat je weer waar je als huurder tegenaan kunt lopen.

Wat is een Huurhuis?

Een huurhuis is een huis dat het eigendom is van de één terwijl hij of zij een ander toestaat er tegen een bepaald bedrag per maand te wonen. Dit bedrag wordt ook wel de huur genoemd.

De Voordelen van een Huurhuis

Er zijn best een aantal voordelen aan een huurhuis. Zo betaal je een vast bedrag per maand en zal daar nooit iets bovenop gaan komen. Oké, de huurprijzen kunnen soms stijgen, maar bovenop die huurprijs zul je geen andere onverwachte kosten krijgen. Mocht er namelijk een lekkage optreden of iets anders aan je huis zijn dat niet meer goed werkt dan is het aan je huurbaas om dit te herstellen. Jij hoeft alleen aan te geven dat er iets kapot is. Ook periodiek onderhoudt van het hout, de vloer, buitenkant van het huis, badkamer en keuken zijn iets waar je huurbaas zich zorgen over moet maken en niet jij. Het is namelijk aan je huurbaas om het huis in goede staat te houden. Deze zal dat ook wel doen omdat er anders de kans bestaat dat er niemand het huis nog wil huren. Verder hoef je je niet druk te maken over de hypotheek of verzekeringen waar iedere huiseigenaar mee te maken krijgt. Als laatste is het als huurder een stuk makkelijker om te verhuizen. Als het je niet meer bevalt op de plek waar je woont zeg je de huur op en ga je ergens anders een huis huren zonder dat je eerst je huis moet verkopen.

De Nadelen van een Huis Huren

Zoals alles heeft het huren van een huis ook wel een aantal nadelen. Het grootste nadeel is dat het huis waarin je woont toch het huis van iemand anders is en blijft. Diegene heeft op alle vlakken toch de eindbeslissing. Je mag niet zomaar de keuken of badkamer opknappen en aan het uitbreken van een muurtje om een kamer te vergroten hoef je al helemaal niet te denken. Het kan zelfs zijn dat helemaal geen vaste constructies aan de de buitenkant van je huis mag bevestigen. Voor het aanbrengen van een rolluik, zonnescherm of iets dergelijks zul je altijd met je huurbaas moeten overleggen. Vaak zal hij of zij geen toestemming geven, helemaal als je verhuurder meerdere huizen heeft en deze in dezelfde stijl wil houden. En over de huurbaas gesproken: als het niet klikt tussen jullie kan dit jouw woongenot erg verminderen omdat jullie het elkaar erg lastig kunnen maken.