Je gaat verhuizen

J

Verhuizen

We gaan verhuizen. Dat is altijd een proces wat veel tijd in beslag neemt. Verhuizen is leuk, je gaat tenslotte ergens anders naar toe. Je hebt lang gespaard en eindelijk kan je dan dat droomhuis kopen. Of die plek waar je al zo lang naar toe wilde. Maar soms kan verhuizen ook een nadeel zijn. Dat je een soort van moet ook al wil je dat niet.

Maar goed laten we het daar niet over hebben. Ik kan me nog herinneren dat ik voor het eerst uit huis ging. Op kamers, spannend hoor. Ik was toen nog vrij jong. Niet zo jong als 18 jaar 2 jaar later 20 jaar. Ik was toen ook behoorlijk naïef en wist niet zo veel van de wereld.

Goed je had toen een kamer voor 320 euro. Het was een redelijk grote kamer vergeleken met de andere kamers. Hoewel als je nu zo terugdenkt het eigenlijk niet zo veel voorstelde. Maar goed je was het huis uit en je kon doen wat je wilde. Je was niet meer “afhankelijk” van je ouders.

Verantwoordelijkheid

Je hebt dus eindelijk vrijheid, althans dat dacht ik. Het valt in de praktijk in bijna alle gevallen tegen. Natuurlijk heb je vrijheid en ben je niet meer afhankelijk maar je realiseert je ook zelf dat er zat dingen waren die zo normaal zijn dat je daar eigenlijk niet bewust van bent.

Iets heel simpels zoals de was doen. Thuis kon je je vuile/ vieze was gewoon in de wasmand doen en je moeder deed de was. je stond er eigenlijk nooit bij stil en echt dankbaar was je ook niet. je nam veel dingen voor “granted”.  Maar nu je al die dingen zelf moet doen… Alleen de wasmachine zelf kopen. Natuurlijk wil je er niet zo veel geld aan besteden maar het is wel noodzakelijk.

Tenzij je alles met de hand wilt gaan doen of je moet het naar een wasserette brengen elke keer. Maar dat kost uiteindelijk meer geld en tijd. Je moet ook weliswaar voor het eerst in je leven echt nadenken hoe je bepaalde dingen moet aanpakken en regelen.

Heb je wel eens er over nagedacht over het financiële stukje?  Je hebt een baan en zit nog op school. Maar van alleen je studiefinanciering ga je het niet redden. Maar gelukkig heb je een bijbaan als student. Maar is dat wel genoeg? Thuis had je alles qua eten en drinken en dat kwam omdat je ouders goed voor je zorgde.

Maar nu je zo alleen op je kamer zit met je spulletjes moet je alles alleen regelen. Je administratie, de was, het eten en drinken. Oh ja de huur van de kamer en natuurlijk gas, water en elektriciteit.  Nu zit dat gelukkig meestal al inbegrepen. Maar het internet zit daar weer dan niet bij. En natuurlijk moeten er bepaalde dingen verhuisd worden. Dingen die nu op je kamer staan bijvoorbeeld. Maar verhuizers inhuren kan best prijzig zijn. Gelukkig zijn er ook verhuisbedrijven die voordelig zijn

En ja zonder internet wat kan je dan? Of wat moet je dan? Maar als alles eenmaal over is en alles staat netjes in je kamer en je bent eenmaal gesetteld dan is het toch wel lekker zo alleen. Ja je moet veel dingen regelen, maar daar leer je weer heel veel van.