Je huis verhuren via AirBnB – waar moet je rekening mee houden

J

Je woning verhuren via AirBnB

Je hebt het vast gelezen of gehoord. AirBnB is niet alleen hot. Het maakt het verhuren van je woning erg gemakkelijk. Steeds meer huiseigenaren besluiten de woning via AirBnB tijdelijk te verhuren. Het is eenvoudig en snel geregeld. Tussenkomst van een verhuurmakelaar is niet nodig. Maar is dit allemaal zo rooskleurig? Het zelf verhuren van je woning is echter niet zonder risico’s. Hieronder 4 tips om de risico’s van verhuur via AirBnB te beperken.

1: Hou je aan de regels van de gemeente

Vanwege het succes van AirBnB is het verhuren van woonruimte onder de aandacht van de gemeente gekomen. Omdat er nog een wetgeving m.b.t verhuren via AirBnB is, wordt het tijdelijk verhuren door sommige gemeenten gedoogt. Zo mag je in Amsterdam je woning verhuren als je niet meer dan twee maanden verhuurd, toeristenbelasting betaald en je toestemming van de eigenaar en VvE hebt.

2: Vraag om schriftelijke toestemming van de eigenaar en VvE

Heb je een koop of huurwoning? Vraag dan schriftelijk toestemming aan de eigenaar of VvE. Hierdoor voorkom je ontruiming. In de meeste contracten en VvE statuten zijn clausules m.b.t onderverhuur opgenomen. Bij overtreding kan er uitzetting of mogelijke boete tegenover staan.

3: Screen de huurders

Heb je een boeking gekregen? Probeer dan zoveel mogelijke informatie van de huurders te verzamelen. Te denken valt aan: werk- en inkomen en huurgedrag. Social media zijn hierbij belangrijke informatiebronnen.

4: Maak een fotoreportage

Maak een fotoreportage van je interieur bij het in- en uitchecken. Geeft de huurder hier een kopie van. Mocht er schade zijn dan kun je dit gemakkelijk tonen en met de eventuele borg berekenen.

Je huis voor een korte periode van 1 week 1 maand verhuren via AirBnB kun je prima zelf doen. Wil je langer dan 6 maanden verhuren? Dan treden huurrecht en huurbescherming inwerking. Je moet dan aanvullende bepalingen in je contract opnemen. Ga je lang verhuren? Laat je dan door lokale makelaardij adviseren.