Opzet festivals

O

Elke zomer is het weer raak, festival na festival wordt georganiseerd in Nederland. Het lijkt bijna alsof er in de zomer elke dag wel ergens een festival is om naar toe te gaan. Er zijn zelfs mensen die niet op vakantie gaan om de hele zomer lang zoveel mogelijk festivals mee te pakken. Vaak vergeten we de mensen die maanden lang hard hebben gewerkt om voor ons een festival neer te zetten.

Vanuit het niks beginnen

Voordat het festival waar jij je als bezoeker staat te vermaken zo groot werd zoals het nu is, zijn er heel wat voorbereidingen aan voorafgegaan. Zoals bij alle festivals is het begonnen door een aantal ondernemende mensen met een idee, maar om dit idee uiteindelijk werkelijkheid te maken om uiteindelijk echt een festival te verwezenlijken komen er heel wat voorbereidingen bij kijken. Allereerst staat er een idee, maar de volgende vraag is waar? Wat is een geschikte locatie om het festival te houden, denk hierbij aan geluidsoverlast met omwonenden, uitstraling, toegankelijkheid, een mogelijkheid voor een camping waar festivalgangers kunnen slapen en ga zo maar door. Eenmaal een locatie gevonden is het tijd om een vergunning aan te vragen bij de gemeente.

Het echte werk

Als je de vergunning eenmaal binnen hebt is het tijd om het gehele festival op te bouwen. Het bouwen van verschillende stages en podia, het regelen van voldoende bartenten, het regelen van wc’s en eventueel kleedkamers voor de campingbezoekers. Nu is het natuurlijk zonde om dit allemaal zo op te bouwen dat het er voor goed zal moeten staan. Hierom is het voor festivalorganisatoren beter om tijdelijk sanitaire units en kleedkamers op maat te huren. Zodat dit allemaal na het festival weer netjes weggehaald kan worden en het terrein zo achterblijft zoals het was voordat het festival er gehouden werd.

Artiesten

Het allerbelangrijkste van een festival zijn natuurlijk de artiesten, zij zijn uiteindelijk de reden voor mensen om een kaartje kopen voor het festival. Het is niet raar als in het eerste jaar van een festival nog niet de meest populaire artiesten optreden, dit komt omdat je als festival naamsbekendheid moet kweken. Een goede naam zal betekenen dat het makkelijker wordt om grotere en bekendere artiesten te werven voor het festival. Elk jaar weer wat meer naamsbekendheid zorgt ervoor dat het festival elk jaar weet wat groter en bekender wordt.